9.12.2016

Piparkakkuohje

Piparkakkujen tekeminen on aina ihanaa, kun joulu lähestyy. Tämä ohje on aikaisemminkin näkynyt täällä blogissa, ja voisin linkata tähän. Päivitän hieman tätä. Tämä on ensimmäinen kerta erilaisen voin kanssa, koska äidiltä lähti pieni pyyntö sen suhteen. Meillä suurin osa treenaa kovaa, ja sen takia olisi hyvä syödä hieman terveellisemmin. Minä olin valmis tähän haasteeseen, koska tykkään tehdä vähän eri tavalla. Toisaalta minä en miettinyt sitä kauheasti aikaisemmin, mutta nyt alan hoksaamaan, miksi olisi hyvä vaihtaa terveellisempään.

Tämä ohje on aika perinteinen. Minä teen aika usein puolittaisen määrän, koska silloin tulee tehtyä niitä. Olen tehnyt gluteenittomilla jauhoilla, koska äitini on keliaakikko.


Puolittainen Kukkolan piparkat-ohje: 
2 1/2 dl sokeria
1 kananmuna
200 gr rasvaa (tässä tapauksessa kasvirasvaa)
1/2 dl siirappia
5 tl kardemummaa, 2 tl kanelia, 2 tl neilikkaa, 2 tl inkivääriä ja 1 tl pomeranssia (Mausteiden kohdalla pidin normaalit mitat. Pomeranssia halusin laittaa, koska olin jo ostanut sen.)
1 1/2 tl soodaa
1 1/2 dl maissitärkkelystä tai perunajauhoja
4 1/2 dl gluteenittomia jauhoja (normaalisti vehnäjauhoja)


Ohjeet: Kananmunat ja sokeri sekoitetaan vaahdoksi. Sen jälkeen lisätään huoneenlämmössä oleva voi joukkoon. Siirappi ja mausteet perään. Viimeiseksi laitetaan jauhot, sooda ja perunajauhot mukaan. Annetaan seistä vuorokauden. Kauli taikina puoli cm:n paksuiseksi levyksi. Kypsennä 225 asteisessa. Uunissa pitoaikaa tässä ei kerrota, mutta voisin sanoa, että siellä kannattaa pitää 12 minuuttia. Kannattaa tarkkailla, koska kaasu-uuni ja sähköuuni on hyvin erilaiset. Pieni vinkki jauhojen mittaamiseen: jos teillä on shaker, laittakaa jauhot ja sekoittakaa siinä(pieneen määrään ajatellen). Ei ole pakko tehdä, jos siltä tuntuu.


Lopputuote oli hieman erilainen, mitä odotin. Niin kuin kuvassa näkyy, se näyttää läsähtäneeltä ja levinneeltä. Ensi kerralla voi lisätä enemmän jauhoja. Hyvä puoli tässä on se maku. Minä tykkäsin ja muutkin tykkäsi siitä mausta.


Itse leivottu taikina on asia, jota kannattaa tehdä. Se ei vaadi kuin pientä viitsimistä. Hyvää perjantai-iltaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kamera: Canon 500D EOS
Objetiivit: Canonin oma objektiivi - Canon EFS 18-55mm
Sigma DC 18-200mm 1:3.5-6.3

Kiitos kun jaksoit kommentoida postaukseeni! <3 :)